Atraktivita a príťažlivosť - silné nástroje (Art of Seduction)



Odhliadnuc od výnimiek, v samotnej podstate majú všetci muži a všetky ženy určitú formu prediktívneho správania, ktoré každé z pohlaví vystihuje. Je ovplyvnené vývinom človeka v oblasti sociálnych vzťahov a samotným hierarchickým postavením, ovplyvneným v jednotlivých dobách. Dá sa povedať, že všeobecne muži radi flirtujú a doberajú si ženy väčšinou bez akéhokoľvek záujmu o vzťah a ženy o všetkom príliš premýšľajú a uvažujú, či prejavený záujem nemá aj hlbší zmysel. S mnohými ženami, vo všetkých vekových kategóriách, s ktorými som sa za tie roky rozprával, sme dospeli k rovnakému záveru, že na začiatku akéhokoľvek záujmu o osobu opačného pohlavia je vždy príťažlivosť. Ľudia všeobecne nadobúdajú mylný dojem keď "moralizujú" a akokoľvek obhajujú teóriu, že práve oni pozerajú najprv na vlastnosti osoby opačného pohlavia. Je to buď iba pretvárka alebo snaha ospravedlniť svoje myslenie pred sebou samým. Totiž príťažlivosť nie je založená na racionálnom myslení a tak sa "deje pomimo nás". Človek ju teda môže vedome iba potlačiť a tak sa zamerať na racionálne argumenty, ale príťažlivosť zostáva – t.j. buď pre Vás ta holka priťažliva je alebo nie je... ." 

Koho vlastne hľadáme ? 

V zásade fungujú dva základné moduly ktoré sa rozvinuli počas vývinu človeka:
Prvý - žena vždy podvedome hľadá najsilnejšieho, najschopnejšieho jedinca, ktorý by zabezpečil rodinu a ju po všetkých stránkach (emocionálne, fyzicky, sexuálně, finančne...) Druhý - muž si hľadá najpríťažlivejšiu, zdravú ženu, schopnú porodiť deti a vychovávať ich. Na základe uvedených skutočností je potom zrejmé na ktorú "strunu" treba udrieť. V prípade muža sa NIKDE nehovorí o kráske z časopisu ! Ale o príťažlivej žene ! A ako vieme, príťažlivosť je vec subjektívna. Príťažlivosť vzniká buď osobnostnými predpokladmi ("modelom zhody" s ideálnou predstavou) , navzájom chemicky kompatibilnými osobnými vôňami (tieto vníma človek podvedome) a treťou, v súčasnosti najviac používanou "konzumnou" metódou - spoločenským vzorom - symbolom príťažlivosti! Preto sú príťažliví aj ľudia, o ktorých by za normálnych okolností nikto "nezakopol", ale majú spoločensky akceptovateľnú "mocenskú" prevahu - tzv. všeobecné uznanie. Toto z nich robí "vzory" aj keď inak nestoja za nič... Ale moc, bohatstvo a sláva sú tri silné magnety práve na prvý základný ženský modul! Mnohí muži (predovšetkým tí málo kreatívni), zameraní na konzumný spôsob života to jednoducho robia tak, že sa snažia upútať ženu na tieto tri "magnety".Nie je to rafinované, ale účinné, pretože ženy to robia podvedome, hoci s dobrým úmyslom na zaistenie rodiny.

Ako na to ? 
Mám pre vás overený dômyselný spôsob ako vyvolať všeobecnú príťažlivosť. Princíp, ktorý si málokto uvedomuje je založený na osobnostnom "vyžarovaní" alebo inak povedané na tom, ako sa ľudia cítia v okolí konkrétnej osoby.

Uvediem príklad na jednoduchšie vysvetlenie:
Keď ideš po meste, máš priemernú alebo zlú náladu, pravdepodobne si ťa nikto nevšimne (pretože väčšina ľudí sa správa podobne –t.j. „patríš do priemeru". Ale vyskúšaj ísť po meste vystretá/ý, s hlavou hore a usmievaj sa. Na všetkých a na všetko. Dokonca môžeš úplne cudziemu človeku niečo pochváliť a správať sa vyslovene žoviálne - napr. ide proti tebe neznámy chlap/žena – usmeješ sa, prikývneš hlavou na pozdrav. Smelší môžu dokonca aj osloviť – napr.: "Pekný kabát!". Pravdaže nesmieš sa zataviť a všetko toto robíš „za pochodu". Trochu to preženiem, ale máš pôsobiť tak, ako keby si prišla/prišiel z inej planéty a všetko tu obdivuješ. Asi sa ti to zdá uletené, no nemusíš to zase preháňať, stačí keď sa budeš usmievať a kráčať s istotou (nie rýchlo iba s istotou). Naopak, netreba sa nikam ponáhľať! Ľudia, ktorí majú radosť zo života sa totiž nikam neponáhľajú... Funguje to doslova zázračne tak, že tvoje telo si vytvorí akoby "pozitívnu auru", ľudia to začnú podvedome vnímať a začnú ti venovať pozornosť. Bude to akoby milé stretnutie niekoho, kto je nabitý pozitívnou energiou a budú mať podvedomú túžbu byť s týmto človekom dlhšie, pretože ako už iste vieš, rovnako ako emócie, každá energia podľa zákonov fyziky prechádza z miesta s vyšším potenciálom na hladinu s energeticky nižším potenciálom! Inými slovami, pozitívne emócie prechádzajú na ľudí so zápornou emóciou oveľa rýchlejšie. A tých kladných nemá nikto dosť..

Ak budeš takto "pôsobiť" často, ľudia ťa začnú vnímať ako niekoho zaujímavého a záhadného.Bude im vŕtať hlavou, ako sa môže mať niekto tak dobre v tejto konzumnej dobe! To najpodstatnejšie - túžba byť v tvojej prítomnosti z nejakého "nevysvetliteľného dôvodu" a nasávať tú energiu - to pôjde úplne mimo ich reálneho myslenia a teda nedá sa to
 „nevšimnúť si".


Prečo hľadáme stále nové výzvy ? 
Prečo človek vždy podľahne stále novým a novým výzvam? Prečo stále hľadá nový vzrušujúci pocit z víťazstva nad čímkoľvek ? Čo ho motivuje aby bol lepší ako ostatní ? Odpoveďou sú hormonálne pochody v tele organizmu, ktoré si človek vlastne neuvedomuje. Je to jav, ktorý sa po tisícročia tiahne s nami až do súčasnosti a jav, ktorý nás bude ovplyvňovať dovtedy, kým človek ako živočíšny druh bude žiť. Za všetko teda vlastne opäť môže náš mozog. Tieto chemické reakcie sa nedajú priamo človekom ovplyvňovať. Keď sa niektorý z procesov v našom tele spustí, nasleduje nezadržateľný reťazec následných reakcií. Aby sme pochopili samotné správanie nášho tela, je teda dôležité kratučko nahliadnuť do vývinu človeka.


Ako vlastne došlo k zmene ? 
Zásadnú zmenu vo vývoji človeka prinieslo zväčšenie mozgu v dôsledku zmeny jedálnička! Bola to taká veľká zmena, akú priniesol pre ľudstvo prvý umelo vytvorený oheň. V počiatkoch sa človek živil rastlinnou potravou, predovšetkým rastlinami, bobuľami a drobným hmyzom. Životný zlom nastal v období, keď sa stal lovcom a teda všežravcom. Príjem novej stravy ktorá obsahovala neporovnateľný objem proteínov a iných významných látok mala za za následok nielen nárast svalovej hmoty, ale taktiež lepší vývoj mozgu. Zhruba 20% energie ktorú vytvorí naše telo zo stravy, spotrebuje mozog. Mäso ako hodnotná zásobáreň potrebných živín sa stalo dôležitou časťou nášho jedálnička. Jeho získanie podmieňovala aj zmena spôsobu života a osvojenie si techník lovu. Tak tieto nové potreby prispeli k rozvoju myslenia a jeho mozgu a posunu človeka na koniec potravinového reťazca.


In medias res ... alebo "poďme konečne na to !" 
Z mnohých procesov ktoré sa dejú v našom tele som vybral len tie najzásadnejšie a v skratke vám ich popíšem. Človek, ako organizmus, je závislý na mnohých faktoroch. Telo sa vlastne riadi chemickými procesmi. Pri akýchkoľvek stresových situáciách vylučuje kôra nadobličiek horomón zvaný adrenalín. Zrýchli sa nám pulz a človek odrazu cíti akúsi väčšiu silu. Pocit vzrušenia z očakávanej situácie rastie a teda rastie aj obsah adrenalínu v krvi. Bod zlomu nastáva vo chvíli, keď človek dosiahne vytúžený cieľ alebo ho práve stráca. Napríklad, ak sa mu podarí niečo prekonať, alebo nad niekým zvíťazí, do krvi sa začnú vylučovať látky zodpovedné za príjemné pocity - dopamín a serotonín. Človek má pocit blaženosti. To je odmena tela za námahu v podobe takejto "chemickej tabletky". Naopak, keď človek začne cítiť, že sa mu nedarí dosiahnuť vytúžený cieľ, do krvi sa začne vyplavovať hormón zvaný kortizón. Pulz sa spomaľuje, človek začína cítiť únavu a to je začiatok konca. Ak nepríde vytúžená "odmena", telo sa začne cítiť nevládne a prestane "bojovať". Kortizón sa zmieša v krvi so zostatkovým adrenalínom a následná reakcia má za následok pocit úzkosti. Človek akoby prehral a celý svet sa proti nemu postavil. Tieto chemické procesy sa zaznamenávajú v mozgu v tzv.amygdale, ktorá nám akoby vždy "pripomenie" nepríjemné pocity z prehry a organizmus sa podobným situáciám chce z diaľky vyhnúť. Preto sa niekedy človek nechce pustiť do opätovného pokusu o úspech v podobnej situácií a obyčajne si svoju "prehru" pamätáme do konca života. To by bolo tak v skratke. Aj vy máte teraz chuť si dať amygdalu vyoperovať? :) Nerobte to priatelia! Svet by bol razom pre vás fádny! Je predsa krajšie znova začať bojovať, no nie? Ja sa už zasa teším na novú dávku endorfínov - sladkého serotonínu... a Vy?

Za všetko môže chémia !


Prakticky všetko sa to začína v limbickom systéme, v malej časti mozgu, ktorá zodpovedá za všetky naše pocity. Intenzívny záujem a pocit šťastia z milovanej osoby je totiž podmienený chemickými zmenami a vznikom látok spadajúcich do skupiny amfetamínov. Je to fenyletylamín a noradrenalín. Viete čo vás totálne vyvedie z miery?  Prečo takmer nedokážete rozmýšlať o niečom inom ako o ňom/nej ? Prečo cítite "motýliky" a rozbúši sa vám srdce keď ste jeden vedľa druhého? Odpoveď má tri písmená a dve čísla- jednoduchý vzorec, no totálne poblúznená hlava :-) -   C8H11N - fenylethylamín ( β-fenylethylamin) ! No časom, vplyvom chemických reakcií môže dôjsť k zmene príťažlivosti a nahrádza ju rozladenosť. Pretože nie je v ľudských ani biologických silách udržať na rovnako vysokej úrovni zamilovanosti rovnako vysokú hladinu fenyletylamínu. Miesto toho jeho produkcia klesá. Znižuje sa i pocit šťastia. Po istom čase môžeme mať pocit, že On alebo Ona nás už prestávajú „oslňovať". Je len otázkou vnútornej sily sa s týmto javom vyrovnať. "Fenyletylamínová bomba" sa zvoľna nahradí produkciou látok vyvolávajúcich pocit radosti, spokojnosti, kludu, zázemia, pohody - endorfínov.  Na tomto proceste sa podieľa základný monoamínový neurotransmiter hormón serotonín ( 5-hydroxytryptamín). Najvýznamnejšie serotonigergné jadro je v mozgovom kmeni. Tieto látky, ukľudňujúce utrápenú dušu, odstraňujú úzkosť, vytvárajú predpoklady k tomu, aby sa postupne začali uvoľňovať ďalšie a ďalšie chemické látky, podporujúce fyzickú príťažlivosť a pocit pohody pri osobe opačného pohlavia. Umožňujú prechod z prvého zoznamovacieho "štádia podnetov" do kvalitatívne vyššieho "štádia hodnôt". V jeho priebehu si vzájomne ponúkame žiaduce hodnoty, formujeme kladné postoje a pozvoľna vchádzame do tretej výberovej fázy nazývanej "štádium rolí". Za všetkým zase "úplne potichu" stojí hormón vyvolávajúci túžbu usadiť sa - oxytocín. Takže, keď partneri zaujmú navzájom zlučiteľné role, vzťah sa vyvíja kladne a bez problémov. Pokiaľ role zlučiteľné nie sú, vznikajú na začiatku trebárs ešte nie celkom uvedomované zárodky problémov, stretov a nezriedka i rozchodov. Keď už som pri tých chemických pochodoch v tele človeka, nedá mi, aby som nespomenul pocit, ktorý považujem za jeden z najkrajších na svete a to, keď pobozkáte osobu po ktorej  tak veľmi túžite. Neviete prečo cítite ako vás oblieva horúčava a prečo vám odrazu príde jedno, že vonku mrzne, prší alebo padajú traktory ? Prakticky je jedno či sa vaša polovička bozkáva nežne alebo vášnivo, pretože ten slastný pocit spúšťa vo vás vylučovanie hormónu zvaného - adenozíntrifosfát.