Fitness & cvičenie - zvýšte si testosterón




Hlavná úloha pri udržiavaní dobrej nálady a spokojnosti v sexuálnom živote patrí hormónu testosterónu. Robí vás plným energie, vaše libido siaha až k nebu, vaše svaly sú vyrysované a všetky kosti pevné – t.j. cítite sa ako skutočný muž. 

Ale keď prekročíte tridsiatku, hladina testosterónu začne klesať... čo sa potom stane s vašou maskulinitou ? 

Ak už tridsať máte, hladina testosterónu vo vašom tele začala pomaly klesať. Musíte jeho produkciu stimulovať sám, aby ste sa cítili znova výborne a sebavedomo. Ale neobávajte sa, nepotrebujete hormonálnu terapiu; aj vy môžete prispieť k vhodnej hladine testosterónu. 

1. Spravte niečo pre svoju telesnú váhu Nadváha môže zvýšiť hladinu estrogénu a znížiť hladinu testosterónu. Nehovoríme o dvoch kilách naviac, ale o masívnom náraste hmotnosti o 30 percent, čo je v dnešných dňoch čoraz častejšie. Ale nezačnite hladovať – ak zmenšíte príjem kalórií o vyše 15 percent, vaše telo bude presvedčené, že prišlo obdobie hladu a hladina testosterónu následne klesne. Historicko-evolučné vysvetlenie –reprodukcia v stave nedostatku jedla nemá zmysel. Ale najironickejšie je, že znížená hladine testosterónu v krvi vám zabráni spaľovať tuky tak efektívne, ako ste boli zvyknutý. Preto musíte telu zabezpečiť pravidelnú "dodávku" rôznych typov jedál – na vytvorenie testosterónu potrebuje nejaké kalórie. Na to, aby vytvorilo testosterón, telo potrebuje dostatok tuku; predpokladá sa, že najlepší tuk je ten, čo obsahujú orechy. 

2. Podobné lieči podobné... viac sexu pre lepší sexuálny život Nemeckí vedci objavili, že erekcia dokázateľne zvyšuje hladinu testosterónu. Ranný sex odporúčajú najviac a aktivita v posteli je jeden z najefektívnejších spôsobov spaľovania telesného tuku. A sme opäť pri koreni veci... 3. Čím viac namáhavejšie cvičenia, tým viac "maskulínne" Experti objavili, že väčšia námaha, viac opakovaní a cvičení na veľké svalové skupiny stimulujú tvorbu testosterónu viac než precvičovanie jednotlivých svalov. Takže, drepy sú pre testosterón lepšie než tréning bicepsu, aj keď pri oboch vynakladáme rovnaké úsilie. A viac testosterónu znamená viac svalov – drepy vám zrejme pomôžu aj ku krajším bicepsom! 4. Po intenzívnom tréningu intenzívne odpočívajte Napriek tipu č. 

3 pozornosť musíte venovať tomu, aby ste to s fyzickou aktivitou neprehnali.Symptómy a následky preťaženia – podráždenosť, nespavosť, úbytok svalov... a úpadok hladiny testosterónu. Netlačte príliš na svoje telo tým, že budete opakovať intenzívne cvičenia rovnakej svalovej skupiny 2 dni za sebou. Zabezpečte si aj dostatok oddychu – odporúča sa spať 8 hodín v noci a mať pravidelný spánkový režim. 

5. Alkohol a cigarety – dva škodlivé zvyky, ktoré ničia vašu mužnosť a "potápačov" Nadmerné pitie alkoholu poškodzuje vaše zdravie, čo je dávno známa pravda a "postará sa" aj o zníženie hladiny testosterónu (preto sa často stáva, že ak veľa pijete, nie ste "pripravený" alebo "schopný" na posteľné aktivity). Alkohol totiž mení fungovanie obličiek, čo ústi do zvýšenej hladiny ženského hormónu estrogénu a nie do "maskulínneho" testosterónu. Fajčenie tiež spôsobuje podobný efekt – podľa niektorých štúdií, fajčiari majú o 22 percent menej spermií než nefajčiari, a ich "výbava" je menšia a pomalšia. 

Ďalší dôvod, prečo odolať tomuto zlozvyku.