Umenie komunikácie - pozitívna sociálna väzba




Komunikácia je neoddeliteľnou súčasťou života. Môj výnimočný priateľ raz povedal: “Komunikácia je tajomstvom lásky”. Nie však iba telesnej, hoci aj tá patrí do nášho života. Keď sa zamyslíme nad tým, či by sme dokázali aspoň jeden deň nekomunikovať so svetom okolo nás, zistili by sme, že je to rovnako náročné, ako nejesť celých 24 hodín…  Každú hodinu, minútu, každú sekundu udržiavame kontakt so svojim okolím komunikáciou. Dnešný svet však komunikuje veľmi silnými informačnými vlnami, je zameraný na jedno jediné – zisk a senzácie. Počúvajme pozorne okolo seba: výhodné zľavy, last minute, uvádzacie ceny, katastrofy, vraždy, sprenevery…Mám pre nás všetkých návrh: poďme do takéhoto prostredia vniesť viac pozitívnej energie a naučme sa dodržiavať pár základných pravidiel pozitívnej komunikácie:

1. Používajte úsmev a humor. Úsmev nič nestojí a prináša tak veľa. Po stáročia múdri tohoto sveta úspešne používali tajomstvo humoru vo chvíľach životných skúšok. Tak aj vy s láskou a humorom v srdci buďte pripravení na svoje skúšky… Humor a smiech vám dajú prevahu nad ľudskou hlúposťou, zlosťou, prízemnosťou, primitívnosťou a zvráteným charakterom.

2. Odmietnite negatívne myšlienky a slová. Negatívne odpovede a slová ktoré bežne používame, často vedú k spusteniu celého procesu negatívneho myslenia. Tieto vnikajú do nášho podvedomia, čo má za následok nielen “očakávané negatívne reakcie”, ale aj jednoznačne znižujú našu výkonnosť a produktivitu. Určite poznáte to okrídlené “…nedá sa, neviem kde to nájsť, neurobí sa to, mám obavu, že to nepôjde, nemám dosť času, prostriedkov…” V snahe minimalizovať škody, ktoré tieto negatívne odpovede, či slová prinášajú, používajme slová, ktoré dodajú viac energie a motivácie. Napr. “…ďakujem vám, bolo to od vás naozaj milé.., …aj keď je situácia veľmi zložitá, pozrime sa spoločne na to, čo môžeme urobiť…, …prosím vás…,… cením si vašu ochotu… a iné.”

3. Nekritizujte a neohovárajte iných v ich neprítomnosti. Všetci sme ľudia a často robíme aj chyby. Aké ľahké je vynášať súdy nad inými a prehliadať vlastné nedostatky! Uvedomme si, že prehnaná kritika a posudzovanie vyvoláva skôr opačné reakcie než by sme chceli. Nehovorím o prehliadaní a schvaľovaní chýb, ale o hľadaní príčin prečo sa to stalo a možnosti neustáleho zlepšovania sa. V konečnom dôsledku naše posudzovanie iných nás stavia do roly “chytrého chrobáka Truhíka”, ktorý všade bol, všetko videl a ovládal naozaj všetko…

4. Majte odvahu priznať si chybu Mali by sme mať v rezerve neustály dostatok odvahy priznať si svoju chybu, či podiel viny na neúspechu, alebo zlyhaní nejakého vzťahu, či projektu v práci. Obava z toho, že “stratíte svoj kredit” nie je na mieste. Faloš výhovoriek a klamstiev preniká do najtajnejších zákutí našej mysle i srdca a vzdaľuje nás od pravých a zdravých vzťahov. Každá faloš a každá nedokončená vec oslabuje silu nášho charakteru a diskvalifikuje nás z budúcich víťazstiev.

5. Vždy prejavujte svoju vďačnosť. Kto nechce byť úspešný v živote? V skutočnosti sa všetci usilujeme dosiahnuť uznanie za naše úsilie. Drobné prejavy pozornosti a úprimnej vďačnosti aj za tie najobyčajnejšie veci nech sú vašim životným štýlom. Aj keď sa vám nesmierne darí, vždy pamätajte na tých, ktorí vám práve v tých najťažších chvíľach vedeli pomôcť a boli vašou spoľahlivou oporou.

6. Naučte sa odpúšťať. V dnešnom svete sa odpúšťanie javí ako nemoderný, staromódny prežitok.. Vyjasnime si to. S ľuďmi môžeme byť spojení pozitívne alebo negatívne. Pozitívna závislosť je vtedy, keď milujeme určitú osobu, alebo je našim priateľom. Čo vyvoláva táto pozitívna závislosť? Pokoj, vyrovnanosť a radosť. Keď je však puto medzi osobami negatívne, táto závislosť vnáša do nášho života smútok, nepokoj a nevyrovnanosť. Inak povedané – keď niekoho nenávidím a neodpustím mu, som pripútaný k nenávidenej osobe a ona ma neustále v mojich myšlienkach sústave prenasleduje a citovo mučí. Čiže keď odpúšťame – odväzujeme sa od osoby, resp. problému, ktorý nás spája. Keď odpúšťam, robím niečo, čo prospieva hlavne mne, ako osobe, ktorej odpúšťam. Pretosa naučte aj odpúčťať. Hoci aj vašej hašterivej Ex priatelke .-)