Sociálny úspech v sociálnych skupinách - ako na to




Často sú ľudia sklamaní, že sa o nich druhí nezaujímajú, ich slová nie sú vypočuté alebo nedokážu dostatočne upútať. Kde teda väčšina z nás robí zásadnú chybu ?

Chceme vyzerať dôležito namiesto toho, aby sme dožičili druhým pocit výnimočnosti. Je to jednoduché. Stačí sa len zamyslieť, s kým je vám lepšie. S človekom, ktorý vás nenechá dohovoriť a večne “melie” len o sebe alebo s niekým, kto sa vám snaží porozumieť? To, čo si skutočne pamätáme je pocit, ktorý v nás ten druhý vyvolal. Ak teda chcete, aby sa s vami druhí cítili dobre, tu je pár simply" tipov:

1. Aktívne počúvajte. To znamená, že keď sa vám priateľ zdôveruje, neutierate pri tom prach ani nepríčetne nehľadíte do kávy prikyvujúc netušiac na čo. Ak ste niečomu neporozumeli, pýtajte sa. A pýtajte sa, ak aj chápete, pretože doplňujúcimi otázkami dávate najavo svoj záujem.

2. Neskáčte do reči. A to v žiadnom prípade. A ak sa tak už stane, zachráňte to tým, že zopakujete posledné slová vášho spoločníka a vyzvete ho, aby pokračoval.

3. Raďte s mierou. Čo ma skutočne dokáže u ľudí odradiť je, keď majú pocit, že všetko vedia lepšie. Presne vedia, čo by ste mali robiť, ako a dokonca aj kedy. Ľudia, ktorí skutočne stoja o radu si o ňu väčšinou sami povedia. Ak ju nepýtajú, u 90-ich prípadov zo 100 to znamená, že od vás len chcú, aby ste ich vypočuli. Zvlášť je potrebné si to uvedomiť v partnerských vzťahoch. Ženy sa chcú mužovi vyrozprávať, no on je svojou mysľou nastavený problémy riešiť a nie počúvať, preto nie raz vznikne konflikt pocitov a očakávaní. Uvedomenie si diferencií znamená predchádzať zbytočným konfliktom.

4. Pozitívne sa nalaďte, použite humor. Úsmev pri pozdravení, objatie, bozk, smiech, povzbudenie, pochvala… Ingrediencie, ktoré potrebujeme v živote ako soľ. Stačí objatie na uvítanie, pochvala nového účesu či trička a príjemný pocit je na svete.

5. Tajomno. Nakoniec treba podotknúť, že záhadnosť je a vždy bude pre ľudí atraktívna. Tým, že sa zaujímate o druhých a nechávate ich hovoriť znamená, že im nestihnete o sebe povedať úplne všetko a oni majú o čom premýšľať. Koľko ľudí, toľko chutí a preto nebuďte sklamaní, ak sa niekomu nezapáčite. Hlavne buďte takí, akí ste a neupravujte svoje názory v závislosti od spoločnosti, v ktorej práve ste.