Sila vnútronej motivácie - hybný motor osobných zmien



Veľmi často sa vo svojom živote sa stretávame s negatívnym postojom okolia, snáď voči všetkému ľudskému správaniu, ktoré nie je v symbióze s myslením väčšiny.

Ako teda ísť za svojim cieľom, chrániť si motiváciu, a pritom slušne plávať vo vodách nesúhlasu s okolím a ešte k tomu s úsmevom?

Carl Bernstein z The Washington Post povedal: „úspech dobrého článku tkvie v tom, že o ňom nikomu nepoviete, predtým než bude zverejnený“ Prvé pravidlo: Nikomu nehovorme čo chceme urobiť, predtým než to skutočne urobíme. Druhé pravidlo: Ak niečo urobíme, dozvedia sa to ľudia ktorých sa to týka a komentár nebude potrebný. Tretie pravidlo: Konať, je prednejšie ako hovoriť. Aj keď nás to môže veľmi lákať, občas dať jazyk pod zámok a sústrediť myseľ na cieľ je lepšie.


Čo Vám lepšie znie ?

1.    Chcel by som študovať letectvo
2.    Už študujem letectvo
3.    Som pilot


V posledných dvoch prípadoch máme v rukách dôkaz, ktorý má váhu. Pri myšlienkach ktoré iba preblesknú našou mysľou je lepšie byť ticho pred okolím, keď nemáme hmotný substrát – dôkaz či už na papieri, alebo v ruke, vtedy dosť často nás okolie zhadzuje, niekedy uráža či nemotivuje komentármi ktoré mnohí z nás poznajú. A práve preto v samotnom počiatku sme na konci, ale čo môžeme čakať od okolia ak mu ponúkneme nejaký záchvev mysle? Bez jasného plánu, ktorý by sme mali mať premyslený už pred naservírovaním myšlienky, aby sme mohli hravo odrážať negatívne útoky okolia. Je ľahké sa zosmiešniť v očiach iných, ale neskutočne príjemné vidieť úctu pri pohľade na tých, ktorí o nás pochybovali. Tento postoj sa týka nášho každodenného života, ak nesplníme to, naozaj čo prisľúbime mali by sme to ihneď napraviť. Veď sľub, alebo prísľub je naša osobná vizitka – ako vyzeráme aj sami pred sebou ?
  • ….mami keď zajtra prídem zo školy, povysávam a pomôžem Ti umyť riad….
  • ….otec, cez víkend ti prídem pomôcť do vinohradu……
  • …..zajtra dokončím tu mesačnú správu pre šefa…………
  • ……od pondelka začnem chodiť do fitnes centra………..