Sebamotivácia a sebamotivovanie - ako ste na tom Vy ?



Pokiaľ chcete byť v živote úspešný, je veľmi potrebné vynikať v jednej zásadnej veci – v umení vlastnej motivácie. Musíte vedieť, ako motivovať samého seba. Mali by ste byť schopný si zachovávať silného ducha – bez ohľadu na to, aké životné situácie prežívate. Sebamotivácia je jedným z dôležitých spôsobov, ako získať silu potrebnú na prekonanie ťažkosti. Tí z vás, ktorí ste sa vzdali v ťažkých skúškach života ešte pred tým, než “bitka začala” tu nájdete zopár inšpiratívnych myšlienok a spôsobov, ako vyhrať nabudúce.
Praktické tipy, ako efektívne budovať vlastnú motiváciu:

1. Hľadajte dôvod
Dôvod/význam, prečo niečo robíte je najsilnejším zdrojom vašej motivácie. Tento fakt vás môže inšpirovať k tomu, aby ste čo najlepšie zvládli akékoľvek prekážky na ceste k zdárnemu koncu. Ak máte silný dôvod – zvládnete často aj nemožné veci. Je to prameň motivácie, ktorý nikdy nemôže vyschnúť. Kedykoľvek si myslíte, že ste “na dne” – spomeňte si a hľadajte dôvod a zmysel toho čo robíte –  a tým dostanete čerstvú dávku motivácie.
2. Majte svoj sen
Dôvod je silný zdroj motivácie, ale je to stále v abstraktnej rovine. Musíte urobiť konkrétne kroky v podobe sna. Predstavte si, ako bude vyzerať svet v budúcnosti. Predstavte si, ako ľudia budú žiť a pracovať. Predstavte si, koľko úsmevu, lásky a dobroty do vašich vzťahov dávate. Mať sen je dôležité, pretože je ťažké byť motivovaným, ak nemáte terč, cieľ. Len si pomyslte, že ľudia, ktorí hrajú basketbal nemajú na hracej ploche kôš.. Budú motivovaní ku hre bez koša? Asi ťažko. Potrebujú cieľ. Aj ty potrebuješ cieľ. Začína sa snom – no musí byť dostatočne veľký, silný a realistický, aby vás vytiahol zo zóny pohodlia a komfortu.

3. Buďte “hladný“
Ak chcete byť skutočne motivovaným, musíte mať hlad, a nie iba túžbu! S jednoduchým želaním sa ďaleko nedostanete. Ako môžete mať hlad? Váš dôvod prečo veci robíte a váš sen tu hrajú veľkú rolu. Ak máte silný dôvod, prečo to robíte a zároveň veľký sen, ktorý s tým súvisí – mali by ste tam niekde vo vašom vnútri pociťovať hlad. Ak ho nemáte, tak všetko, čo potrebujete urobiť je – pripojiť opäť pádne dôvody k vášmu snu. Inšpirujte sa dôvodmi, prečo to robíte a opäť pocítite ten povestný, vnútorný hlad.
4. Odštartujte svoje vlastné preteky
Tak, ako hovorí Michail Baryšnikov – “Nesnažím sa tancovať lepšie ako ktokoľvek iný. Skúšam tancovať lepšie než ja sám.” Porovnávanie sa s ostatnými je najefektívnejší spôsob, ako sa sami demotivovať. Dokonca aj keď začnete s nadšením – čoskoro stratíte energiu, keď sa začnete porovnávať s ostatnými. Nedovoľte, aby sa to aj vám stalo. Zostaňte na trati vlastných pretekov. Pretože jediným konkurentom ste vy sám! Koncentrujte sa teda na víťazstvo.
5. Urobte jeden krok
Ak stretnete na vašej ceste prekážky, môžete mať tendenciu prestať. Môžete si pomyslieť, že ísť ďalej je veľmi ťažké. Môže vás prepadnúť pocit strachu a úzkosti, že sa váš sen vzďaľuje. Ale práve tu je miesto, kde môžete vidieť rozdiel medzi víťazmi a porazenými. Hoci obaja sa stretávajú s rovnakými problémami, je tu jedna vec, ktorá robí víťaza víťazom: odvaha pokračovať. Sústreďte sa preto v takejto situácii len na jeden krok vpred. Nemyslite na to, že skončíte preteky. Zabudnite na to, koľko ďalších prekážok na vás čaká. Sústreďte sa iba na ďalší krok.
6. Pustite z hlavy svoju minulosť
Verte tomu alebo nie, jedným z najlepších demotivátorov vás samých je vaša minulosť. Neustále premietanie  svojej minulosti vás oberá o čas, energiu a motiváciu. Robí vám priveľkú záťaž, ktorú nesiete na vašich bedrách. Zahoďte ju! Prestaňte sa ňou zaoberať! Je to už preč. Nemôžete ju zmeniť. Dnes je nový deň – a vy máte jedinečnú šancu práve v tejto chvíli zvíťaziť. Bez ohľadu na to, aká zlá môže vyzerať vaša minulosť, stále máte pred sebou skvelú budúcnosť. Využite ju! Máte obrovskú šancu začať znova. Len smelo vpred!
Použite tieto tipy a motivujte sa. Neuspokojte sa s priemernosťou. Dovoľte svojej vlastnej motivácii, nech vás privedie k takej dokonalosti, po akej túžite.